Close

Frekvencia Cuvée 2012

Bor analízis adatai:

Alkoholtartalom(%): 13,84 % Teljes extrakt (g/l):  28,4 g/l Cukormentes extrakt (g/l): 28,4 g/l sav (g/l): 4,2 g/l

Vásárlás:

Megvásárolhatja borainkat személyesen vinotékánkban Budapesten, az Egressy út 122. szám alatt!

Gasztronómiai ajánlat:

Húsok és magyaros ételek mellé ajánljuk. Nem teljesen gasztro-ajánlat, de ezt a bort a barátoknak ajánljuk, egy estére a beszélgetés mellé, egy kis vigadáshoz. Egyetemistáknak, akiknek számít a minőség és a bor ereje, lendülete, zamatai és az ár/értékarány. Jó a zsíros kenyér, a pogácsák mellé, de egy tartalmas húsos leves, egytálétel pl. rizseshús mellé fantasztikus. S érdemes vörös húsokhoz, karakteres halakhoz, pl. egy adag túrós csuszával tálalt harcsapörkölthöz megkóstolni. Fogyasztása 16-20 oC-on javasolt.

Borverseny eredmények:

Borkultúra portfólió kóstoló, 2016.05.12. Likőrös-bonbonos jegyek, főleg ízben, érezhető tercier aromák.

Kóstolták és írták mások:

Szép megjelenés. Intenzív illat, klasszikus fekete ribizlis karakter. Zamat gazdag, telt, primer gyümölcsös aromákat szépen tartja. Markáns savgerinc, de jól illeszkedik a kortyba, tartást, érlelhetőséget ad a bornak. Tannin jól egészíti mindezt, gazdag, finom. Rusztikus bor, még szebb lenne, ha érettebb, összesimultabb lenne, valószínűleg további érleléssel ez is megtörténik. pontszám: 85,5 (nemzetközi ezüstérem- aranyérem határán)

A szőlőről:

A cabernet sauvignon szőlőterületeink zöme Kisharsányban a Bocor dűlőben helyezkedik el, a harmada van a Szársomlyó másik oldalán, a Jammertal és a Remete dűlőkben. A cabernet franc egy része szomszédja a Bocorban a sauvignonnak, más része a Hajdús dűlőben érik. Ez a merlot szőlő, ami 2012-ben beérett, Kisharsányban a Bocor dűlőben található. Ha jól átgondoljuk, a Bocor dűlő határozza meg ezt a küvét. Ott érik a mindhárom szőlő – s az enyhe futású dombok, a napsütéses órák száma, a csapadékos év együtt adta a 2012-es szőlőket, s velük a borok hangulatát.

Bortörténet:

2012-ben még a borok jó része hagyományosan, oxidatív eljárással készült, küszködtünk a törkölykalapokkal, csömöszöltünk még kézzel is. Az erjedést követően fele-fele arányban kerültek tartályba vagy hordóba a borok, aztán cseréltük őket. A teljes érlelés a villány-virágosi hagyományos kispincékben zajlott, s ha lehet mondani, ez a bor KISPINCÉS ízeket, zamatokat őrzött meg magában. 2012. október végén szüreteltük, bogyózás és préselés után, RM tartályban, irányított erjesztéssel készítettük, majd 225 literes tölgyfahordóinkban érleltük tovább. 2015. március végén készítette Kvassay Levente borász ezt a házasítást. 🙂