Close

Portugieser 2015

Bor analízis adatai:

Alkoholtartalom(%): 12,49 % Teljes extrakt (g/l):  27,5 g/l Cukormentes extrakt (g/l): 27,2 g/l sav (g/l): 4,7 g/l

Vásárlás:

Megvásárolhatja borainkat személyesen vinotékánkban Budapesten, az Egressy út 122. szám alatt!

Gasztronómiai ajánlat:

Saláták, tészták, könnyű húsételek kísérője lehet. Ez az a bor, amivel mi odahaza boros ételt főzünk. Ebből készítjük a pincepörköltet, a szüreti gulyást, ebben pácoljuk és aztán a páclében sütjük a csülköt, marinádot készítünk belőle a marhahúshoz, és így tovább. S ez az a bort, amiből a fröccsöt készítjük, ha kint dolgozunk a szőlőben, ezt kortyoljuk baráti társasjáték, kártyázás vagy épp csak beszélgetés közben. Ezt igazán jó szívvel ajánljuk bárki asztalára!

Borverseny eredmények:

Nagy Aranyérem, Fődíj, “Legjobb Portugieser 2016, Villány” , Villányi Borverseny, Villány, 2016 Aranyérem, Portugieser Du Monde Nemzetközi Bormustra 2016 Ezüstérem, XII. Magyarországi Újborverseny, Budapest, 2015

XI.  Egyházi és világi borok versenye 2016, Isaszeg, Ezüstérem

Kóstolták és írták mások:

Borkultúra portfólió kóstoló 2016. május 12. Szép, könnyed megjelenés. Intenzíven gyümölcsös illat, meggy és más piros bogyósok. A gyümölcsös karakter mellé jó savak, lendületes korty társul. „Meggyes, de benne van a magja is.”

A szőlőről:

Kékoportó szőlőink Kisharsányban a Hajdús dűlőben, az egykori Tüskés enyhe lejtőjén, a hosszú Bocor dűlőben, a régi Hosszúhát domboldalán, és Nagyharsányban, a Remete dűlőben találhatóak, mindösszesen 3,8 hektáros területen.

Bortörténet:
  1. szeptember második hetében szüreteltük, bogyózás és préselés után, RM tartályban, irányított erjesztéssel készítettük.
Egyéb érdekesség:

Van egy villányi példabeszéd a portugieserről. Úgy vélik, ha bárki a szőlőkben összetalálkozik egy ott dolgozó gazdával, s elbeszélgetve megkérdi, melyik borára a legbüszkébb, akkor a gazda bizonyára elmondja, milyen bora hol, milyen borversenyen mit ért el. Ez a bor lehet merlot, cabernet sauvignon, stb., igen sokféle bor. Aztán ha a sétáló megkérdezi, volna-e nála kóstolnivaló bor, akkor könnyen kiderült, (nálunk is így van ez)- , hogy az a gazda szőlőbe kivitt dolgai közt megbúvik a bort tartalmazó palackféle, s arra a kérdésre, hogy Abban milyen bor van? – no, akkor a gazda szinte 100% bizonyosan azt fogja mondani: – Oportó.

Ez a bor ugyanis munkabor. A szó nemes értelmében asztali bor. Lágy, gyomorbarát, mert nem túl savas – ezért nem bántja a gyomrot, nem igényel zsíros húsokat, könnyedén iható. Nem túl alkoholos, nem száll a fejbe, viszont igen jól oltja a szomjat. Sokféle fröccs van, de az egyik legjobb éppen a portugieserből készíthető. Téli estéken a forralt borhoz is bátran ajánljuk, kellemes, gyümölcsös ízéhez jól illeszkednek a forralt bor fűszerei. Amíg a fehér bor esetlegesen magasabb kéntartalma sem tesz jót a forralt borivó fejének másnapra, addig egy villányi portugiesertől biztos nem fog fájni a fejünk másnap reggelre… A villányi vörösborok talán legolcsóbb – ámde az egyik legkedveltebb bora mind minősége, mind ízgazdagsága és kifejezetten az ára alapján is alkalmas forralt bor készítésére – és a konyhai borfelhasználásra is. Saját tapasztalatunk a portugieser maga a KONYHABOR. Szinte mindenhez, pincepörkölthöz, bográcsos ételhez, bormártáshoz, csülök pácolásához és sütéséhez portugieser bort használunk, mert az íze és az ára erre épp a legalkalmasabbá teszi.