Close

Rajnai rizling 2015

Borverseny eredmények:

Aranyérem, Villányi Borverseny, Villány, 2016 Aranyérem, Szent György napi Borverseny, Siklós, 2016

Bor analízis adatai:

Alkoholtartalom(%): 12,35 % Teljes extrakt (g/l):  22,2 g/l Cukormentes extrakt (g/l): 20,8 g/l sav (g/l): 5,7 g/l

Vásárlás:

Megvásárolhatja borainkat személyesen vinotékánkban Budapesten, az Egressy út 122. szám alatt!

Gasztronómiai ajánlat:

A rajnai tökéletes választás halakhoz, szárnyasokhoz, sajtokhoz, gombás ételekhez és salátákhoz. Ideális fröccs-alap a minőségi fröccs kedvelőinek. Fogyasztását 10-12 oC-on javasoljuk.

Borverseny eredmények:

XI.  Egyházi és világi borok versenye 2016, Isaszeg, Ezüstérem

LINBRUNN BORKIVÁLÓSÁGOK!

Kóstolták és írták mások:

Borkultúra portfólió kóstoló 2016. május 12. Visszafogottabb illat, de elegáns. Főleg fehér virágok dominálnak, nem feltétlenül egy fiatal Rajnai karaktere, de szép. Ízben is relatíve alacsony intenzitású, vékonyabb bor, de technológiailag hibátlan. Lecsengésben jönnek a fajtára jellemző savak, elég hosszú savérzettel, sajnos a zamat nem kíséri. Kis fanyar tanninérzet is a korty végén.

Bortörténet:

Nagyon szép évjárat, tavaszi esőket követő sok nyári napsütés után szedtük a szőlőt. Irányított erjesztéssel, reduktív technológiával,  20-21 C fokon elkészítettük a 2015-ös Rajnai Rizlinget.

A bort rozsdamentes acél tartályban érleltük palackozásig.

A szőlőről:

A Linbrunn Pincészet rajnai rizling ültetvénye a Villányi Borvidéken, a kisharsányi Hajdús-dűlőben 2012-ben fordult termőre. Érdekesség, hogy az oltványok ültetése előtt ez a hektár  föld több évig pihent. Aztán jött a fagy (2013-ban), a jégverés (2014-ben) és 2012.év után csak 2015-ben sikerült rajnai szőlőt szüretelnünk úgy, hogy fajbort készíthettünk belőle.
2016-ban sem fogunk szüretelni, ezt az áprilisi fagy vitte el… meg kell hát becsülnünk a 2015-ös termést.

Egyéb érdekesség:

Márai: A magyar borról (Részlet a rizling kapcsán) A rizlingben ritkán csalódik a magyar. Szerte a hazában sok komisz lőrét mérnek, de az olasznak nevezett magyar rizlingben van valamilyen otthonos bizalmasság: az ember úgy issza, mint mikor rokonokkal beszél. Van egy fajtája, melyet csak palackos állapotában ismertem meg: az elhunyt Festetich herceg diási szőlőjéből való rajnai rizling. Már nem árulják, vagy ha igen, csak palackonként ritka helyeken. Egy időben ez volt a legnemesebb magyar fehérbor, csak a somlói ért a nyomába. Ez a Festetich- féle rajnai rizling halványzöld volt, s illata, mint a nagyon régi francia chablis-é. Volt valamilyen sajátossága, ami borban, emberben a legritkább, s mind egyre inkább kivész a világból: cachet-ja volt, pecsétes egyénisége. Ez a tünemény szűnőben: jó típusborok és típusemberek maradnak a helyén. De a rizling az volt Magyarországon, amit a franciák általános szóval, a műfaj közelebbi megjelölése nélkül, fehérbornak neveztek. Az a bizonyos pohár bor, melyet kéretlenül odaállítanak az ember elé a vendéglőben, az a bor, mely olyan, mint a kenyér, a nemzet testének eledele, valami általános és megbízható. Mikor a rizlinggel is baj lesz Magyarországon, én már nem akarok élni.

A VINCE Magazin 2013. márciusi számában ezt írták a rajnai rizlingről: A rajnai rizling minden bizonnyal a világ legnemesebb szőlőfajtáinak egyike. Könnyedén elbűvöl, mint LORELAY a legendabeli rajnai hajóst. Fatalon üde és csábítóan gyümölcsös, virágos illatú, táncoló savakkal hódító és törékeny, mint egy balerina; ha idősebb, akkor finoman elegáns árnyalataival, elképesztően intenzív ízeivel ejt rabul, és ÖRÖKRE a rajnai rizling CSODÁLÓI maradunk. A fajta érdekessége, hogy a száraztól az édes desszertborig minden műfajban különleges borokat lehet készíteni belőle.