Close

Sinus Cuvée 2012

Villányi védett eredetű classicus száraz vörösbor

Rövid leírás a borról:

Cabernet sauvignon gerincén felépített tartalmas, vörös, szép testtel, a franc játékosságával, markáns savaival és a merlot szépségével, mosolyával szelídítve. Közepesen mély, gránátvörös színű bor, lassan nyílik de szépen betölti a kóstoló orrát és a villányi dombok illatával, az árokszéli szederrel, piros gyümölcsökkel. Érződik a hordó is, amiben két éven át érleltük ezt a bort, de nem tolakszik, hanem szépen beleintegrálódik, épp csak fűszerezi az illatot füsttel, gyógynövényekkel.

A zamatában is ott kerekednek-keverednek a tanninok az élénk és izgalmasan szilvás-meggyes ízekkel. Szépek a kortyok, jó ízlelni ezt a bort, s hagyni, hogy elvarázsoljon.

Borról adatok, boranalízis:

Évjárat: 2012

Borvidék: Villány

Típus: száraz

Fajtaösszetétel: 50 % Cabernet Sauvignon, 40 % Cabernet franc, 10 % Merlot

Érlelés: hordós

Alkohol: 13,97 m/m%

Sav: 4,5 g/l,

Teljes extrakt (g/l):  29,2 g/l

Cukormentes extrakt (g/l): 28,8 g/l

Maradék cukor: 1,4 g/l

Gasztronómiai ajánlat:

Vadhúsok illetve csokoládés desszertek mellé ajánljuk.

Borverseny eredmények:

LINBRUNN BORKIVÁLÓSÁGOK!

Kóstolták és írták róla:

Szép megjelenés. Intenzív illat, klasszikus fekete ribizlis karakter. Zamatgazdag, telt, primer gyümölcsös aromákat szépen tartja. Markáns savgerinc, de jól illeszkedik a kortyba, tartást, érlelhetőséget ad a bornak. Tannin jól egészíti mindezt, gazdag, finom. Rusztikus bor, még szebb lenne, ha érettebb, összesimultabb lenne, valószínűleg további érleléssel ez is megtörténik. pontszám: 85,5 (nemzetközi ezüstérem- aranyérem határán)

A szőlőről:

A cabernet sauvignon szőlőterületeink Kisharsányban a Bocor dűlőben, Nagyharsányban a Jammertal és a Remete dűlőkben helyezkednek el. A fiatalabbak 2011-ben lettek telepítve,az idősebb tőkék tavaly múltak tízévesek.

A cabernet franc szőlőterületeink egy része szintén 11-12 éves, a Bocorban (a régi kenderesen) vannak a 2011-es, a Hajdús dűlőben, a régi Tüskésen 2012-ben telepítettük ezt a fajtát.

A merlot a Bocorban érett 2012-ben, a régi Hosszúháton és az igazi régi Bocorban, ekkortájt a Hajdús még nem fordult termőre.

Bortörténet:

2012. október végén szüreteltük, bogyózás és préselés után, egy részét RM tartályban, irányított erjesztéssel készítettük, más részét oxidatív, hagyományos erjesztéssel. A borokat     tölgyfahordóinkban érleltük tovább.

2012. március végén készítettük ezt a házasítást. J Amikor küvét összeállítottuk, szerettük volna, ha a Levente által készített Frekvenciát tovább szépítjük, és úgy érezzük, sikerült a terroir legjobb értékeit, a bor szépségét kell kiemelnünk. Igazi míves alkotás ez: a borkészítésben itt a legfontosabb alkotóelem az ember. A kész bor legyen több és jobb mint minden egyes alkotóeleme – erre törekedtünk.